Interviu: Rodica Lucaciu (contabil Hotel Continental Sibiu)

Pe doamna Rodica Lucaciu am avut șansa și bucuria de-a o cunoaște cu ocazia organizării primului workshop pentru echipa Hotelului Continental Forum Sibiu în luna septembrie a anului trecut(2016).

O persoană echilibrată, calmă, fermă, neînfricată în fața situațiilor dificile, disciplinată, care își inspiră colegii din alte departamente și care în timp a devenit o imagine iconică, de referință pentru cei mai vechi în companie și pentru noii veniți.

Simțim să mulțumim încă de la început doamnei Lucaciu pentru timpul acordat acestui interviu.

Cum i-ați explica unui copil de 4 ani cu ce vă ocupați?

Întâmplarea face că chiar am un nepoțel… I-aș spune că socotesc ca să văd rezultatul muncii colegilor mei.

De cât timp faceți contabilitate?

De la început, încă din 1983. Am urmat Liceul Economic și facultatea în domeniu apoi m-am angajat.

Cum ați ales acest domeniu?

Nu l-am ales, am fost dirijată. Nu știam ce să aleg și am fost ajutată de tatăl meu.

La noi în familie bunicul a fost casier, tatăl a cochetat cu domeniul economic.

Tatăl meu ne implica pe mine și pe sora mea în verificarea calculelor pentru situațiile economice pe care le avea de gestionat. Pe vremea aceea nu existau computere și totul se făcea cu pixul și hârtia. Dacă cu sora mea calculele tatălui meu nu se potriveau la final, cu mine întotdeauna erau identice.

Dacă aș fi ales probabil că ar fi fost arhitectura pentru că sunt atrasă de geometria în spațiu. Și acum îmi place să schițez atunci când am ocazia.

Ce este contabilitatea pentru dumneavoastră?

Reflexia activității în cifre. Dacă nu ai cifră, nu ști unde te situezi. Orice afacere are nevoie de evidențe contabile pentru a vedea rezultatele muncii.

Ce puteți învăța din acest domeniu?

Rigurozitate, Corectitudine și Organizare.

E foarte important ca tu să fii mereu racordat la domeniu, să cunoști legislația în continuă schimbare și să înveți continuu.

Ce vă surprinde în contabilitate?

Ceilalți. Mă miră faptul că ei nu văd și nu înțeleg rolul exact al contabilității.

Cum credeți că văd ceilalți ce faceți?

Cred că meseria aceasta e privită cu respect. Am lucrat în industrie, domeniul bancar și acum în cel hotelier și am observat că ceilalți văd domeniul financiar – contabil ca fiind puțin accesibil, greoi. Faci ceva ce multă lume nu înțelge. Când sunt întrebați colegii din companie ce poziții își doresc pentru cariera profesională nici un coleg nu menționează departamentul contabilitate / juridic. Îi sperie faptul că rolul acesta implică cunoașterea legislației stufoase la care se adaugă teama de controale din partea autorităților.

Care este provocarea cea mai mare în acest domeniu?

Să cunoști legislația, procedurile, metodologia și să coroborezi informațiile din domeniul contabil cu legislația și procedurile.

Ce credeți că faceți diferit în jobul dumneavoastră?

Am încercat să fiu flexibilă de-alungul timpului respectând principiile și rigurozitatea implicată de domeniul contabilității.

Cum vedeți creativitatea?

Cei din jurul meu ar spune: ”În contabilitate? Ce creativitate soro?”

Dar da, creativitatea se poate manifesta și în contabilitate prin coroborarea tuturor informațiilor din domenii conexe, găsind soluții la probleme diferite.

Aș defini creativitatea ca fiind combinarea informațiilor pe care le ai cu intuiția.

Cum credeți că poate fi creativ un contabil?

Rezolvând toate problemele. E creativ atunci când are curaj să meargă pe o arie mai mare a activității.

Un contabil care nu este creativ este cel care își finalizează studiile și se angajează pe un post unde lucrează toată viața.

Contabilitatea este un domeniu în care evoluezi în trepte iar fiecare domeniu are un anumit tip de contabilitate. Abordând mai multe domenii înveți mai mult, te formezi, îți crește nivelul de expertiză prin siguranța care vine din experiență și toate acestea te ajută să iei decizii mai bune.

Cum credeți că se aplică creativitatea în rezolvarea unor situații provocatoare din domeniu?

Prin combinarea informațiilor la care se adaugă intuiția personală.

Cum trebuie să fiți ca om ca să fiți un bun contabil?

Trebuie să fii corect astfel nu inspiri încredere. Încrederea o dobândești datorită poziției, cunoștințelor acumulate și a fermității.

Cum faceți să echilibrați veniturile / cheltuielile?

Respectând principiul contabilității prin dirijare și management.

Se face un control preventiv și se echilibrează cheltuielile prin ținerea din scurt a solicitărilor care nu sunt neapărat necesare și oportune.

Evidențele contabile transpun tot ceea ce se întâmplă în afacere. Consider că fiecare antreprenor trebuie să aibă minime cunoștințe de contabilitate ca să știe dacă rentează afacerea lui.

Cum vă transformă ca om această meserie?

Te influențează. Am fost dintotdeauna o persoană tranșantă însă cred că meseria mea a potențat această trăsătură. În plus am devenit mult mai precaută în tot ce înseamnă managementul finanțelor.

De exemplu când lucram la bancă ni se solicitau aprobarea diferitelor credite pentru înfințarea sau dezvoltarea de afaceri iar eu, după analiza planurilor de business, le spuneam direct solicitanților, fără să-i amăgesc, dacă aveau capacitatea să susțină sau nu creditul pe termen lung.

Ce vă inspiră zilnic?

Natura. Mă relaxează și mă deconectează.

Îmi place să citesc, să fac Sudoku și rebus. De asemenea mă inspiră să vizitez locuri noi pentru că acolo mă conectez cu un alt spațiu, văd un oraș nou și mă bucur de gastronomia locală.

Ce semnificație au cifrele?

Reflectă realitatea și rezultatul activității tale, mereu văd pe cifre atunci când se consumă mai mult. Pentru a avea o imagine de ansamblu, cifra trebuie corelată cu activitatea realizată și cu resursa umană.

Cum se leagă arhitectura de contabilitate?

Ambele privite de sus îți crează o viziune, o imagine de ansamblu.

Ce poate învăța contabilitatea de la arhitectură?

Linii drepte și clare.

 

Închei acest interviu cu concluzia că a vedea creativitatea doar acolo unde ne așteptăm să o vedem dovedește o doză de autolimitare.

Cred cu tărie că domenii mai pragmatice, cum este și contabilitatea abundă de soluții creative pe care profesioniștii din domeniu le folosesc zilnic conștient sau mai puțin conștient.

Așa că haideți să descoperim creativitatea în ceea ce fac cei din jur!

 

Cunoști o persoană care e creativă în activitatea ei zilnică?

Dă-ne de veste pe contact@reframethinking.com și noi te recompensăm cu jocuri inspirate

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *